Friday, September 19, 2014

LAUTAN

Hidup ini ibarat LAUTAN.
Kadang ia tenang,
Kadang ia bergelora.

Bila ia TENANG,
ia dapat menyejukkan pandangan.
ia dapat menyejukkan hati.
ia dapat menenangkan jiwa.
ia dapat menjadi penyelesai masalah.

Namun bila ia BERGELORA,
ia mampu menjadi pemusnah.
ia mampu membunuh.
ia mampu menjadi perosak.


XOXO
Mamal Rahman

Thursday, June 5, 2014

Jangan Salahkan AKU !

Jangan salahkan aku kalau aku sudah mula melihat yang lain.
Jangan salahkan aku kalau aku mula jauhi kau
Jangan salahkan aku kalau aku sudah tidak hiraukan kau
Jangan salahkan aku kalau aku sudah mula tidak percayakan kau
Jangan salahkan aku kalau aku sudah mula beri peluang orang lain untuk curi hati aku.
Jangan salahkan aku kalau aku kini berubah
Dan Jangan Salahkan aku kalau aku nanti ada yang lain.

Kerna kau tak pernah kisah tentang hati aku.
Kerna kau tak pernah cuba paham tentang diri aku.
Kerna kau terlalu mudah putus asa.
Kerna kau tak pernah usaha.
Dan AKU, Aku sudah mula penat................ PENAT DENGAN SEGALANYA



XOXO
Mamal Rahman

Monday, May 5, 2014

Jodoh

"Jodoh Pertemuan Ajal Maut ditangan Tuhan" ayat cliche orang-orang melayu. Jodoh dah ditentukan olehNya sejak kita dalam kandungan lagi. Tak siapa tahu siapa jodoh kita sehingga masa yang telah ditentukan olehNya utk kte bertemu jodoh kita. Sesungguhnya Dia adalah perancang yang terbaik.

Okay harini mcm terasa nak cite pasal jodoh. Seperti ayat mukadimah diatas Jodoh itu rahsia Allah. Bercintalah korang 20 tahun pun kalo dh tercatat dia bukan jodoh korang 1001 cara korang usaha pn tak akan berjaya. Dan kalauah dia jodoh yang telah tercatit olehNya, gaduh 1001 kali pun korang akan tetap bersama. One of my friend pena cakap "Love is freedom. If you love someone let it free, if it meant to be he/she will come at the right time in a perfect moment"

Jodoh datang dengan pelbagai cara. kadang kala datang tanpa disangka, kdanag hadir tanpa diduga dan kekadang pula datang tanpa dipinta. Tapi percayalah jika Allah dh takdirkan itu jodoh kita maka percayalah padaNya kerana Dia adalah sebaik-baik pencipta.

Sebenarnya aku terasa nak bercerita pasal jodoh sebab aku bru je mendengar cerita kawan baik aku yang tibe-tiba bgtau aku dia bertunang and she gonna get married This Year. Masa 1st dia bgtau aku dia dh bertunang aku rasa mcm nak pengsan. Yela, last aku jumpe dia bln 2. Masa tu dia single and igt lagi aku dia ckp "hmmmmm.. nampak gayanya aku ngan mamal la kawen last" tup.. tup dh bertunang. Tak terperanjat beruk dibuatnya.

So tadi aku pn berjumpalah dgn bestfriend aku ni. Yela knelah catchup apa yg dh berlaku. Cerita perkenalan dia dgn tunang dia tu tersangat la romantik. So gini la cerita dia kurang lebih.

Awal bulan 3 yang lalu A (bkn nama sbnr. Nak bgtau nama sbnr takot dia segan) telah pergi ke umrah bersama keluarganya. Kat sanalah A berjumpa tunangnya tu. Tapi A sejujurnya cakap "mula-mula aku tak pandang pun dia. Kau taulah dia tu bkn taste aku pun"  Disebabkan kumpulan tour group dorg ni tak ramai, makanya family dorg ni agak rapatla. Slalu makan sesama dan tunang si A ni pula rajin pegi masjid dgn ayah A (amboi pandai sgt ambil hati bapa mertua dlu). 

Sepanjang-panjang dorg ada kat Mekah dan Madinah ni dorg tak bertegur sapa lgsg. Just sembang-sembang dengan family jela. Sampailah dorg kembali ke Malaysia. Masa kapal terbang landed je masa nak amek beg, si A dengan muka bru bgn tidur+tgh tahan nak kencing, tunag dia buat pertama kalinya menegurnya. "nak amek beg ke?" lalu A membalas "aah" dengan muka mamai. "A dh keje ke?" sambung tunangnya lgi "dah! eh k la pegi dlu. k bai" terus A berlalu pergi. 

Beberapa minggu berlalu, tiba-tiba tunang dia add A di FB dan mereka mula berbual. Tapi takdelah bual-bual mengorat ke apa. Mesej mesej pn kekadang je. Oh dan suatu harini tbe-tiba mak si tunang A ni call mak A and cakap hasrat anaknya tuk melamar A. Rupa-rupanya tunang dia dh berkenan sejak jumpe kat sana lagi dan masa kat jabal rahmah (tempat org slalu doa tuk berjumpa jodoh) tu tunang dia memang dh doa nak bersama si A. Dan Si A plak doa moga dapat suami yang soleh. Alhamdulillah doa dorg dimakbulkan.

begitulah ceritanya. dan sekarang mereka sedang sebuk menyiapkan hal-hal perkahwinan yang bakal berlangsung 6 bulan nnt. Macam nak nanges aku dgr cerita dia. tapi sejujurnya aku cemburu, Dia bertemu jodoh di tempat yang paling suci, 2 insan yang berdoa agar ditemukan jodoh yang baik, Doa dimakbulkan oleh yang maha Esa dan bakal disatukan tak lama lagi. 

Perempuan mana yang tak teringin nak ada suami yang soleh mcmtu. dan yang lebih indah dorang akan bercinta lepas kawen. Ohhh seronoknya........ Sebagai seorang kawan aku tumpang gembira tgk dia gembira dan aku tak sabar sangat nak tgk dorg naik pelamin. Moga kekal sampai ke Jannah sayang!

Dan aku sedar, lelaki yang baik hanya untuk perempuan yang baik. Siapalah diri aku ni untuk mendapat suami yang sesoleh tunang A. Terlalu banyak harus diperbaiki dan yang paling penting yakinlah pada Tuhan kerna Dia hanya mahukan yang terbaik untuk hambanya.

XOXO,
Mamal Rahman

Monday, March 31, 2014

Mainan Tidur

MIMPI. ada yang kata ia hanya mainan tidur. Ada juga yang percaya ia adalah petanda samaada baik atau buruk. Aku?

Aku tak pernah terkesan dengan mimpi-mimpi aku sebab selama ini aku percaya ia hanyalah mainan tidur (tp kalo mimpi jumpe lelaki hensem mesti berharap ia jd realiti), sehingga 1 hari dimana aku bermimpi ngeri(hantu) dan kebetulan esoknya tu ada ustaz dtg. Lalu aku yang naif ni pun bertanya pada ustaz benarkan mimpi aku itu sbb mimpi tu seolah-olah real (yela ketika itu aku tinggal di hostel yang agak creepy) Bila diceritakan mimpi aku pada ustaz, ustaz ingin melihat kamarku. Bila aku bawa ustaz ke kamarku ternyata apa yang aku nampak dalam mimpi aku adalah benar. Dan sejak dari itu bila aku sedar dari mimpi aku dan aku ingat setiap yang berlaku dalam mimpi itu aku yakin mimpi itu adalah satu petanda yang aku sendiri tak tahu baik buruknya.

Dan hari ini aku mimpi lagi. Mimpi yang kurang enak untuk diceritakan mahupun untuk didengari. Mimpi aku amat terkesan pada diri aku sebaik sahaja aku bgn dari tidur. Macam aku ckp tadi ia seolah-olah real. Contohnya mcm korang mimpi korang sedang berlari dan berpeluh bila korang bangun je memang korang berpeluh dan terasa cungap-cungap nafas korg tu dan korang ingat setiap perincian mimpi korang. And thats what happened to me. Jantung aku berdengup kencang, badan terasa sakit sini sana. Aku seperti takut untuk bangun dan hadapi realiti hari ini. Tangan aku mengigil. 

Perasaan ini membuatkan ingin berkongsi mimpi aku pada seseorang. Yela bila kita luahkan perasaan kita pada seseorang baru kita rasa lega sikit. Ye ke idok? Tapi malangnya bila aku ceritakan mimpi aku pada teman aku mak ai marah betol dia. Katanya "Nabi kata kalo mimpi buruk jgn bgtau orang" Aku yang tak pernah ambil tahu pasal mimpi mana tahu ini suma. Ye aku mengaku aku ni bodoh sikit hal-hal agama. Tapi aku tak salahkan dia sebab marahkan aku. Mungkin dia risaukan aku. Oh 3 4 minggu lepas dia ada cakap yang asik mimpikan aku. Mimpi yang kurang elok. Aku banyak kali mendesak dia ceritakan pada aku tapi dia tetap berkeras taknak cerita kat aku. Persoalannya, Adakah mimpi dia dan mimpi aku sama? Dan sebab tu dia marah sgt aku bgtau mimpi buruk aku kat dia. Sebab dia takot ia jadi realiti. 

Terkesan dengan kata-kata (Nabi ckp kalo mimpi buruk jgn bgtau org) kawan aku tu, aku pun google la nak tau kesahihan kata-kata dia. Maklumla tgk gaya kawan aku tu takde beriman sgt. Ye memang betol, Nabi s.a.w pernah bersabda tentang mimpi. 

Nabi S.A.W. bersabda maksudnya : “Mimpi baik itu daripada Allah dan mimpi buruk itu daripada syaitan, maka ketika salah seorang daripada kamu mimpi buruk, meludahlah ke arah kiri tiga kali, kemudian minta perlindungan kepada Allah, maka mimpinya tidak akan mengkhuatirkan.” (Hadis Riwayat Muslim)
Dalam riwayat yang lain Nabi S.A.W. bersabda maksudnya : “Apabila seseorang darimu melihat mimpi yang menggembirakannya maka hendaklah ia mengucapkan ‘alhamdulillah’ dan ceritakannya kepada orang yang lain, dan sebaliknya apabila ia melihat mimpi yang menduka citakannya, maka mimpi itu adalah dari syaitan, kerana itu hendaklah ia mengucapkan isti’azah (a’uuzubillahi minasysyaitoonir roojiim) dan jangan ceritakannya kepada orang lain kerana mimpi itu tidak mendatangkan mudarat kepada nya.”(Hadis Riwayat Bukhari dari Abi Sa’id).
Walau apa pun, jangan obses sangat dengan mimpi sebab takut nanti jadi khurafat pula. So bila korang mimpi baik bangun ucaplah alhamdulillah dan bila korang mimpi buruk ludahlah 3 kali ke bahu kiri dan cakaplah a'uuzubillahi minasyaitoonir roojiim. Sesungguhnya hanya kepada Allah Kita berlindung. 
XOXO
Mamal Rahman

Wednesday, March 12, 2014

Pencuri Hati

Nampak! Nampak! Nampak! Mamal excited nak update blog walaupun keje ini hari. Haha. Ok sebagai pembukaan ini Mamal nak ckp pasal......... hmmmmmm.. pasal CINTA. But why CINTA? Nth tibe-tiba terpikir nak tulis.

Pena dgr tak pepatah english "Women believe in what they hear and Men believe in what they see. Thats why Womens wear make up and Guys Lie" eh ade kaitan ke dgn tajuk kita hari ini? takpelah nak juga letak pepatah omputih. Oh sebenarnya aku nak kaitkan dengan kata-kata lelaki yang buat ramai wanita terjelumus ke kancah percintaan ini. Ya memang kaum Adam ni hebat dalam bab berkata-kata. Kata-kata mereka mengalahkan sang professor pintarnya. Lagi-lagi bila mahu mencuri hati si gadis. 

Kaum Hawa pula yang memang terkenal dengan sifat kelembutannya mudah pula cair dengan kata-kata hebat si Adam, lantas memberikan hati mereka kepada si Adam. "Hati aku dh dimiliki" "Dia yang curi hati aku" Kata-kata manja bila org bercinta. Wahai sang gadis sedarlah si Adam ini hanyalah insan biasa yang punya rasa BOSAN, yang pny rasa PENAT, MALAS dan mungkin mereka juga rasakan terlalu berat utk membawa hati ini lagi. Dan ketika itu kau akan dipersalahkan atau mungkin hati yang diberikan dulu mereka campak kat tepi jalan je. Senang! Memang senang, semudah ayat "Rasanya sampai sini saja kot. Dah takda hati nak pegi lagi" Kau ckp dh takde hati? kau ada 2 hati, hati kau dan hati aku! Kau buang hati aku lepastu kau ckp kau dah takde hati? 

Jiwa lembut wanita mana yang tak menitiskan air mata bila kata-kata itu dilontarkan? "Kau nak pegi mana? aku tak suruh kau pegi mana-mana. Aku nak kau jaga hati aku baik-baik. Itu saja" Percayalah mereka tak akan paham. Cara dorang pikir pun dh berbeza nikan pula nak paham kaum Hawa ni. Kau rasa dorang heran ke? Apa yang dorang kisah? Paling-paling pun dalam pikiran dorang tu "hoi aku lelakilah" EGO! Mr Egois mana pernah pikir pasal hati dan perasaan orang.

Kau boleh cakap dia kejam, kau boleh cakap dia takda hati perut tapi soalnya ada dia kisah? Kau sendiri yang cakap "Dia CURI hati aku" Dah memang sifat si PENCURI mcm tu. Dia rampas segalanya dari kau lepas tu dia tgglkan kau mcm tu aja. Pernah ke sang pencuri tanya "eh aku nak curi beg kau. kau ok ke tak?" tak pernah kan? begitu juga si PENCURI HATI takde bezanya. Cuma manusia jenis ini tak boleh didakwa di Mahkamah. Maknanya pencuri yang sah dari segi undang-undang la. 

Tapi sang pencuri hati kau juga kena jaga-jaga. Dont underestimate kaum Hawa ini. once kau remuk kan hati dia, it wouldn't be the same. NEVER be! Mereka akan jadi lebih KUAT, lebih TABAH, lebih KEBAL. Jadi bila korang dh campak hati mereka dan tiba-tiba korang rasa "oh tadi aku teremosi. takda niat pn nak campak hati u. Sorry ok" haha. Sang gadis akan kata "its ok syg its not your fault its mine" But believe me she will not be the same as she is when u first met her! Kau gila! kau igt Kaum Hawa ni bodoh sangat. dan mungkin masa itu hati dia dh mula mencari-cari orang lain yang boleh menjage hatinya dgn baik dan lebih bertangungjawab menjaga HATI. I still believe lelaki mcm itu masih wujud dalam dunia ni. Tapi sedikit rare, 1 dalam sejuta mungkin. 

Sebab itu orang selalu ckp "Tuhan tak akan temukan kita dgn seseorang melainkan utk memberi satu pengajaran" Well appreciate every person u met. dan bila bercakap pasal hati ini guys sedarlah hati ini satu bende yang sangat fragile dan kata-kata pula bersifat tajam, tajamnya lebih mengalahkan pisau yang baru diasah. Sebab tu orang tua-tua selalu kata "terlajak perahu boleh berundur, terlajak kata badan binasa" Sampai begitu sekali perumpamaan dia.

Akhir kata, Jagalah kata-kata, jagalah hati and love while u still have time.

XOXO,
Mamal Rahman


Come Back!!

Fuhhhh. Bismillahiramanirrahim. Ni memang lama sungguh tak update blog ni. Ada juga perasaan nak bungkus je blog ni, tapi bile baca-baca balik post lama, macam-macam kenangan terkenang kembali. Kadang ada yang aku sudah lupa. Maklumla diri tak semuda dulu. Mengenangkan dengan blog ni lah aku ingat peristiwa-peristiwa gembira sedih duka suka aku makanya terasa sayang plak nak bungkus blog ni. Timbul plak semangat nak update blog ni selalu. Kadang- kadang blog ni boleh gak jadi peneman luahan perasaan. 

Selama ni terlalu busy dgn kerja membataskan aku tuk berkarya diblog ini. Sekarang duduk rumah kau boleh cakap la mamal nak update blog selalu. Nnt dh start shooting.......... Anyways aku akan cuba sedaya upaya saya untuk update blog. Lagi pun Amanina Nazari kata dia pun nak start menulis balek. Tapi aku tgk tak update pn blog dia. haha..

Dalam come back Mamal kali ni(ecey mcm retis plak nak come back come back) mungkin anda akan lihat sisi lain Mamal. hmmm.. I mean since Mamal dh 25tahun of course Mamal dah matang, and the update pn matang-matang gitu(tolonglah percaya).

Oh untuk permulaan come back ni, Mamal akan post pasal benda yang pena Mamal tulis tapi Mamal tak post. Bila Baca balik eh best plak, knp aku tak post dlu eh? hehe. Ok lah, ini saja nukilan dari Mamal untuk permulaan ini.

XOXO,
Mamal Rahman