Tuesday, August 16, 2011

Langkah

boleykah aku?mampukah aku?
arggghhh.. sampai bile aku harus trus disini! Mamal berpijaklah dibumi yang nyata! kau kini 22 tahun.. untuk berjaya kita harus berani untuk melangkah kedepan.. kalo kita takot, kita bakal trus disitu sampai kte punyai keberanian tuk melangkah. jdikan semlm sebagai pedoman untuk berjaya dihari esk.. & hari ini sebagai pelaksana utk berjaya!.. 

jgn takot utk mencuba & jgn sesekali takot utk gagal.. kerna gagal adalah cikgu terbaik dlm hidup kite.. kadang2 kite tak yakin atau tak berani utk melangkah.. tp bile kita dipilih utk membuat langkah, ini bermakna mereka nampak kebolehan kite!.. jd yakin dgn diri & buat apa yang terbaik yg mampu kita lakukan... Hidup pasty indah!~

sekadar nukilan hati yg sedang berkecelaruan!

                                                                          ~XOXO~

Saturday, August 6, 2011

10 Sebab Student Lyfe BESH!!

waaa.. akibat terlalu sibuk dengan rutin harian terbaru sebagai wanita bekerjaya.. xsempat tuk meng-update blog ni.. newey dunia kerjaya not as fun as student lyfe!!.. seyes wey!.. so wahai kwn2 jom kte beramai-ramai menyambung master!!.. haha.. mungkin bg anda2 yang masih di alam student akan kate.. " eh xla.. kerja besh.. boley pegang duit sndri.. boley shopping & bla..bal.. bla..". nasihat KAKAK cubela kerja rase cmne!!.. then u will regret it!!.. so dgn ni mamal nk bg 10 sbb knp student lyfe besh!..

1) first of all, knp student lyfe besh sbb kte xyah pikir or act cm org2 besar.. be urself dh cukup fun!.. 

2) masa kte student, if kadang2 kte rse cm mls je nk g kuliah disbbkan lecturer tu ske membebel bende2 yg kte xpena phm, kte boleh je ponteng kelas.. siap diberi peluang 3 kali tu tuk ponteng.. pas 3 kali br tindakan displin akan diberikan.. oh!.. de juga pengedar MC!.. kalo rse cm nk ponteng kelas byk kali, duplicate la MC tu(dont try dis at home k :D).. tp kalo dh kerja de peluang nk buat cmni?.. xdenye.. sehari je xdtg bos dh kol tny kat mana.........

3) kalo dlm kuliah, if lecturer tu bg ceramah politik & kte rse cm xperlu nk dgr, kte boleh ke buat kerja len cm bergosip, mengayam ketupat, pesta makanan ringgan, paling tidak pn tdo.. yg pntg dh sain kedtgan.. kalo tyme kerja de mase ke korg nk buat cmne?.. harusle tidak kn....

4) kalo dtg kuliah dlm keadaan keterpaksaan, tbe2 lecturer xbesh pulak, nak2 pulak dh kuliah besar yg memuatkan lebih 400 org student.. kte boley je kuar awal!.. masuk stgh jam, ble dh agak2 bosan bla la.. agak2 ble dh keja kalo kte bla je ape akan jadik ek??...

5) mase student lyfe, kalo kuliah jam 9pg, bgn kul 8.50pg pn sempat agy nk g kelas.. (xmandi+berlari2 mngejar bus).. tp ble dh kerja kalo bgn kul 8.50pg mmg kul 12 la sampai opis.. yela peg kerja mestyla kemas xley selekeh.. kalo student lyfe sempoi jek!..

6) mase kte student, kte boley buat bende2 gile, unplan plan, bende bukn2.. xde spe nk kisah.. nk main baling2 tepung ke, nk main usha lelaki hensem ke, nk main surat2 layang ke... tp di dlm pekerjaan xde spe nk lyn otak giler korg!!.. paling2 pn nnt de org akan ckp.. "wey matangla ckit.. ko dh keje taw skrg.. bukn practical lg!!"..

7) mase student, waaupun kelas kte pack dr pg sampai ke ptg.. t kte ni xpena pn rse penat kn.. mlm tu siap boley ajak g karokla, tgk movie la, melepak sana sni, layan movie korea.. blek sampai kul 3 4 pg relax je.. esk de kelas pg pn xkisah. tp ble dh kerja tepat kul 10 dh mula la nk mnguap-nguap.. weekend pn rse mls je nk kuar.. kalo boleh nk tdo sehari!!..

8) Mase kte student kalo esk nk anta assgnmnt mlm ni brla masing2 huru-hara nk siapkan.. padahal dh berbulan lecturer bg assgnmnt.. esknya anta relax je.. pling2 truk pn dptla D+.. tu pn masih boley tersenyum sambil kertawa kecil.. tp kalo dh kerja esk nk anta research mlm ni br nk buat.. br la kne maki ngan bos!!.. silap2 ary bulan 'you fired'..

9) Mase student lyfe, kte boley join apa2 aktiviti yg kite sume cm tari menari ke, lakonan teater ke, aktivi kebajikan ke, kem sana sni.. tp dunia kerja, anda harus trus bkerja walaupun mmgla kadang2 korg akan kuar jumpe client ke, shooting ke, buat assignmnt ke.. but still not as enjoy as student lyfe kn...

10) mase kte student, xyah pn pening2 pale nk pikir sal duit.. taw je awal sem segedebuk kerajaan bg duit!(terima kasih kerajaan Malaysia. Jasa anda amat saya kenang!) :) kalo xpun, kol je bank negara(PA MA).. tp ble dh kerje, macm2 nk kne pikir.. duit minyak, tol, parking, baju raya(tbe2 je kn), baju kerja, tudung, bla...bla..bla.. 

11) mase kte sudent xde spe nk tny, "dh de boyfriend?".. tp ble dh kerja makcik2 pakcik2 & segala sanak keluarga sibok nk tny "dh de boyfriend?".. ah bosanla!!.. 

hah!.. kan dh terbg 11 sebb!!.. 

contoh aktivi yg dilakukan ketika di dalam kuliah :)