Monday, November 29, 2010

Kerana Bulu Mata

Hanya untuk renungan rakan2 : 

Diceritakan di hari pembalasan kelak, ada seorang hamba Allah sedang diadili. Dia dituduh bersalah kerana mensia-siakan hidupnya di dunia utk berbuat maksiat. Namun begitu dia berkeras membantah,

“Tidak demi langit dan bumi,sungguh tidak benar. saya tak pernah malakukan perkara itu…”

“Tetapi saksi-saksi mengatakan engkau betul² telah menjerumuskan dirimu sendiri ke dalam dosa”

Orang itu menoleh ke kiri dan ke kanan, lalu merenung segenap penjuru ruang yg ada. Kemudian dia pun menyanggah, “mana saksi2 yg engkau maksudkan? disini tiada sesiapa melainkan aku dan suaramu sahaja.

Jawab malaikat, “Inilah saksi-saksimu…

Tiba-tiba mata berbicara,“Saya yang memandang,

disusuli dengan telinga,“Saya yang mendengar perkara itu

Hidung pun tidak ketinggalan,“Saya yang mencium

Bibir pun mengaku dengan slumbernye,“Saya yang merayu

Lidah menambah dengan berani,“Saya yang menjilat dan menghisap

Tangan tanpa malu meneruskan,“Saya yang meraba dan meramas

Kaki pula menyusul,“Saya yang berjalan dan berlari semasa itu

“Nah kalau dibiarkan kesemua anggota tubuhmu akan memberikan kesaksian tentang perbuatan aibmu,” ujar malaikat. Orang tersebut x dapat membuka sanggahnya lagi. Ia berputus asa dan amat berduka kerana sebentar lagi ia akan dihumban ke dalam neraka jahannam.. Padahal ia amat berharap agar segala perbuatan jahatnya dapat diselindungi. Tatkala dia sedang dilanda kesedihan, tiba-tiba terdengar satu suara yg amat lembut dari sehelai bulu mata berbunyi, ” Saya pun ingin mengangkat sumpah untuk menjadi saksi dalam perkara ini.”

Malaikat menjawab dengan tenang,“Silakan wahai bulu mata

sekadar hiasan
Terus terang sahaja, menjelang ajalnya pada satu malam yang hening, aku pernah dibasahi dengan juraian air mata penyesalan mengenangkan segala perbuatan keji yang telah dilakukan. Bukankah rasulnya telah berjanji, apabila ada seora ng hamba yang ingin bertaubat, walaupun sehelai bulu mata sahaja yg dibasahi dengan air mata, demikian itu diharamkan dirinya dari ancaman api neraka? Maka, saya sehelai bulu mata, berani tampil sebagai saksi bahawa dia telah bertaubat sampai membasahi saya dengan air mata penyesalan.”

Dengan kesaksian bulu mata itu, orang tersebut dibebaskan dari neraka dan segera dihantar ke syurga:

“Lihatlah hamba Allah ini masuk syurga kerana pertolongan bulu mata..”

Sunday, November 28, 2010

Mari Menari Bersama~

fuhhh!.. fuhhh!.. jap2 nk amek vacuum jap.. vrroommm(bunyi vacum cm nie ke?).. hadoi berhabuk dah blog nie.. lme x singgah!.. hmmm.. yanadey!.. ape yg aku mengarut nie?.. erkkk?.. huhuhu

ok2!.. actually nk cite nie.. td aku menonton tv.. cite Mari Menari.. ye aku mmg sgt suke tgk rancangan tari menari.. seronok.. ble tgk org menari kte rse cm nk nari jugak!.. sedang syok2 menonton.. tbe2 terigt Malam Citrawarna.. waaaaa.. rindu nk menari.. walaupun diri ni bknla pndai sgt menari pn.. tp ttp nk menari.. menari mmg besh!.. mmg sejak dr sekolah lg aku mmg ske menari.. eh bkn2.. sejak dr dlm perot agy!.. hahaha.. dlu tyme aku dlm perot ibu, ibu mmg ajar menari kalo de event pape kat skola die(which is skola aku jugak : CONVENT)... so aku mmg dh bjinak2 dlm tari menari sejak dlm perot ibu!.. hahaha...

1st tyme aku nari tyme skola tadika kat Tadika Jingle Bell.. hahaha.. tp xigtla lagu ape.. yg aku igt bju aku kotak2 kaler biru.. hahaha.. eh nk crikla gmbr tu blek.. hopefully dela ek.. nnt kalo de aku upload!.. hihihi.. & tyme darjah 1, 1st tarian aku adalah lagu dangdut!.. kalo x silap lagu amalina!.. hahaha.. tyme tu senior yg ajar.. sejak dr tu tiap kali de event mesty aku akan join.. terutamanye tyme hari anugerah!.. & ibu pulak xcited je nk make upkn anak die nie.. & ibu pulak mesty dtg tgk nk bg support kat anak die.. hahaha.. hah!.. yg plg aku igt tyme darjah 3.. de konsert tuk kutip dana.. tyme tu aku nari lagu Bunyi Gitar.. de lg aku smpn baju die yg ala2 bollywood!..(aku pn xphm ape kaitan bju tu ngan lagu Bunyi Gitar?).. n kalo xsilap aku.. aku stop nari darjah 4 or 5 cm tuela.. sbb aku dh jdk pengawas.. konon2 byk kejela.. & tyme tue dh kne serius on study.. 

ble masuk skola menengah pulak.. aku xbrapa active sgt.. aku just slalu tolong kwn2 aku make up je ble dorg de show... xcited tgk dorg!.. huhuhu.. 

menari mmg besh!.. menari adalah salah 1 cara utk aku have fun.. tp aku xnari kat mane2 club ek!.. berCLUBBING itu dosa!... hhahaha.. & ble ckp sal tari menari ni.. aku de 1 impian.. ape die?.. hahaha.. malu lah nk ckp.. biarla ia menjadi impian aku seorg!.. nnt dh tercapai aku bgtaw k.. hahaha.. doakn moga2 impianku menjadi kenyataan!..

nie adalah gmbr tyme Citrawarna!.. 




Thursday, November 18, 2010

♥Salam Perantauan

 dear readers!,


utk post kali ini sye mahu menceritakan pengalaman saya beraya di perantauan.. Oversea tu!!!!... hiihii.. ok2.. sprt yg anda sume tahu(tahu ke?).. raya hari kali nie sye xpulang ke kmpg sbb de exam.. konon2 studyla.. ini adlah kali pertama dlm sejarah hidup Mamal Rahman xbraya dirumah.. sedeyh gakla.. sbb ramai kwn2 yg blek.. so kami yg diperantauan ini pun merancanglah perayaan kami agar tidak bosan diblik shj.. jadi inilah CERITA KAMI


 muke bdk bgn lmbt!.. haish.. cmnela sye bley bgn lmbt di pagi Raya?.. sye bgn pada jam 720 ok!.. janji ngan dorg kul 7.30.. hmmmm.. 

 jom p semyang raya.. tq kat pakcik guard USM.. muke je garang tp baik wooo.. 1st tyme sye pegi smyg raya aidiladha

 Kami breakfast kat McD.. raya kat oversea ssh nk dpt redang.. nk buat cmnekn.. nila naseb perantau!..hihihihi

 terjumpe Tia disne!..

sampai pn kerumah yg dituju.. rumah mak angkat Atoy.. xsaba nk mkn!.. (xmalunyer aku!)

 sementara tgg mak siap masak.. sye tertdo.. ngantok sgt... tumpang tdo ye mak...

 hah!.. inilah yg kami tgg2kn.. sup daging freash!.. yummmy.. bertambah2 kami mkn.. sedap!!!..

 tgk ezayu tue.. amboi3!... hahahaha..

 lepas dh kenyg kami pn g jln2 kat sawah padi nie.. ape nth nama tmpt nie.. bun?..ban?... yg pntg tempat nie cantek sgt... & mulelah episod mengambil gambr.. && kami de photographer yg setia.. terima kasihla adek miera sbb sudi layan kami.. hahahaha..



lepas ronda2 sawah, mkn2 & mlawat2 rumah sedare mare angkat atoy.. kami pn pulang ke USM.. hah niela Pilot kami...

hmmm.. di mlm harinyer pulak.. sye n ila kebosanan xtaw nk buat.. win & zatul dh kecundang diatas katil.. so kami pn mengambil keputasan tuk menonton Ali Setan!.. hey EZAYU AMRAN.. kami dh hafal sume dialog dlm cite nie!.. hahahaha... pasnie bleyla kte brentap!..ngee!.. 

Wednesday, November 17, 2010

Wo! : Zahid

1.If someone says, “Is this okay?” you say
No, I really don't think so 
i am Me Once More : Zee Avi


2. How would you describe yourself?
It's just me, I'm hot never cold
I can rock it anyway that I choose
I'm so good (Oh yeah) 
I make up all the rules
Its All About Me : Chelsea Staub


3. What do you like in a guy/girl?
Wajah yang tampan
Sungguh menawan
Dan juga kaya
Ku suka dia
Tak banyak gaya sungguh sederhana
Baik budinya juga bahasanya
Diam2 : Tilu


4. How do you feel today?
siang malam ku selalu
menatap layar terpaku
untuk on line on line
on line on line
Online :  Saykoji
(hah!.. korunk mesty xpena dgr lgu ni kn?)


5. What is your life’s purpose?
Sudah lama mencari
Tapi tak ku temui
Rasa yang selalu
Ada di hati
Ada di hati (Yeahh..)
Aku Jatuh Cinta : Liyana Jasmey


6. What's your motto?
Satu harapan membara dan menyala
Kan menyinari perjalananku
Sejauh langit biru takkan ku berpatah arang
Harapanku membawa kaki melangkah
Melakar rasa kehadirannya
Kan terpahat namaku diingatanmu
Satu Harapan : Jaclyn victor


7. What do your friends think of you?
You're so fabulous, You're so good to me, baby baby
You're good to me baby baby
Hot : Arvil Lavigne


8. What do you think of your parents?
Tiada puisi atau lagu 
Tiada potret tiada ragu 
Yang dapat ku ilham seindahmu 
Nyata kau satu dalam berjuta 
Wahai jelita kau istimewa 
Istimewa : Indigo


9. What do you think about very often?
What will I be years from now
What will I wear, how will I look
I think too much, I think too much
Years From Now : Aizat


10. What is 2 + 2?
One two three four five
How many times untill you can decide
What’s wrong when u can’t feel it right?
No need for you to run and hide
1234 : bittersweet


11. What do you think of your best friend(s)?
My best friend’s hot
My best friend’s hot
My bestFriend hot : Dollyrots


12. What do you think of the person you like?
Kenangan cinta cerita kita bukan mula di Friendster
Teringat kisah lalu pertama kali bertemu
Ku terlanggar bahumu lalu fail pun terjatuh
Mata bertentang mata umpama ‘filem INDIA’
Menari Denganku : ZAhid & Sarah



13. What is your life story?
Disini kunyatakan semua
Cerita kehidupanku
Telah tempuhi hidup yang sukar ku terima

Tapi ku mampu laluinya
Merempuh suka dan duka
Dengan tenang hati ku telan pahit manis kehidupan
Gembira Hidup Ini : Farah


14. What do you want to be when you grow up?
I want fabulous,
That is my simple request,
All things fabulous,
Bigger and better and best,
I need something inspiring to help me get along,
I need a little fabulous is that so wrong?
Fabulous : Ashley Tisdale


15. What do you think of when you see the person you like?
Berlindung disebalik wajah selamba
Bagai tiada apa perasaan diantara kita berdua
Kau Atau Aku : Elyana


16. What will you dance to at your wedding?
You are the Dancing Queen, young and sweet, only seventeen 
Dancing Queen, feel the beat, from the tambourine oh yeah
You can dance, you can jive, having the time of your life 
Ooo.. see that girl, watch that scene, diggin' the Dancing Queen 
Dacing Queen - ABBA


17. What will they play at your funeral?
Sme cm Nina : YaaSin


18. What is your biggest fear?
Dalam tidurku,
ku terjaga,
dan terasa sunyi,
kedinginan,
semata-mata menyelubungi,
Masih Jua - Douglas Lim & Chelsia Ng


19. What is your biggest secret?
Biarlah rahsia~
Biarlah Rahsia - Siti NurHaliza
(knp lgu CT yg terkeluar nie?)

20. What will you post this as?
berapa lama ku tunggu sehingga hujung minggu
ingin lupakan segala problemku
bersama rakan-rakanku
berpesta, berbaju baru, ke mana arah tuju
inginku,cari teman baru
mari bersama-sama, mari berdansa fiesta
lupakanlah segala duka 
Wo! : ZAHID



dis question tag by win!.. yela skrg niekn blog pn main tag2 juga.. tp disbbkn win(nk salahkn win jugak) xbg arahan kpd soalan peperiksaan ini.. oleh itu, teknik dlm mjwb soalan ini tsasar ckit.. tp nk buat cmne.. penat sye pikir lagu taw.. korek2 dlm folder yg dh bsawang nie..nk x nk.. post jugakla!.. 

Saturday, November 13, 2010

Kisah Pokok Rambutan!

dear diary!..

hmm.. xtaw npe smlm ssh sgt nk lelapkan mata.. mungkin sbb ary nie exam kot so nervous 1st paper nie lain ckit!.. aku dh cube sedaye upaya nk tdo.. bkn ape.. aku cume mdgr nasihat ayah.. ayah sruh tdo awal sbb ary ni exam.. sedang diri ni cube2 tuk lelapkan mata, nth mengapa aku terigtkan ayah.. mungkin sbb b4 tdo tu, ayah adalah org terakhir yg YM ngan aku.. ble igt je kat ayah air mate ni sng sgt nk mngalir.. && ble igt je kat ayah aku menty igt peristiwa pokok rambutan!.. peristiwa tue mmg akan buat aku menages!.. nk taw apa.. hmmm.. myza n nina mesty kata alarh mamal nie dh byk kali cite!..hmmm xpela.. korg je yg slalu dgr cite pokok rambutan aku.. org lain xpena dgr lagi kot.. huhuu..

Nielah kampungku!
ok2.. cite bmula cmnie.. tyme tue aku lbh kurang dlm darjah 3 or 4 cmtuela.. tyme tu musim buah.. so opah sruh blek kmpg amek buah.. so, pada weekend itu aku, ayah, farrina(kazenku) & tam(pakcik ku aka adek ayah) pn blekla kmpg.. ble sampai2 je kat kmpg.. waaa excitednyer sbb byk buah, esspecially rambutan.. tyme Tam keluar g bli brg.. aku, ayah n farinna p la kutip rambutan.. dlu kat depan umah opah de pokok rambutan.. tp skrg opah dh tebang pokok tue..

ayah yg pnjat pokok, aku n farinna kutip2 je dr bwh.. kami yg kat bwh nie.. dok tunjuk2 kat ayah.. "ayah2 yg tu yah..yg tu.." pastu ayah pn amekla sbyk yg mungkin.. sedang aku asyik tunjuk2 kat ayah.. ayah pn ikot je yg mana aku tjuk.. then de 1 gugus rmbutan(guguskn?) agak jauhla.. tp sbb aku dh tunjuk ayah nk amek gak.. & pokok rmbutan nie plak.. dahan die nmpk je cm kukuh.. tp sbnrnya dlm die kosong!.. so ble nk amek gugusan yg agak jauh tue.. tbe2.. DUSH!!!!!!... & ayah pn mjerit!!.. akak!!!!!!!.. TOLONG!!.. kami tkejut giler tyme tue.. igt dahan je yg jatuh.. rupenya ayah yg jatuh pokok!.. & de dahan yg himpap ayah!.. && tyme tue Tam xde kat umah.. yg de hnyalah opah.. so kali pn mjerit sambil blari2 kedlm.. "opah2.. ayah jatuh pokok!".. tyme tu kami kecik lgi.. n opah lak dh tua so xlarat nk angkat ayah.. so opah tu trus blari2 anak g umah jiran mntk tolong.. & nasebla de jiran yg bley papah ayah!..

tyme tue sedeyhnyer jgn ckplah tuhan je yg tahu!. seyes.. aku mmg xsggp nk tgk ayah!. aku n farinna trus naik atas.. sbb sedeyh sgt!.. kat atas mmg aku nanges.. & aku igt lagi farinna kate " xpela kte doa k ayah awk sihat".. pastue ptg tue tyme nk mandi aku nmpk tgn ayah luke.. trus aku nanges lagi!.. ayah aku ni pulak degil xske g hospital.. takot sgt nk jumpe doktor.. so luke die tu biar cmtu je.. tp kadang2 ayah mngadu gakla kate saket pinggang!.. mungkin effect dr jatuh pokok tu kot.. hmmmm sian ayah!..

Friday, November 12, 2010

Why Gurl Should Marry an engineer!

Gurl u should read dis!.. hahaha.. really informative!.. huhuhu

Why you should marry an Engineer Let me tell you why girls should eventually marry an engineer over a Law, Management, Arts or Medical School Graduate. He has three distinct advantages over the rest of the graduates.

Advantage 1: Secure lifestyle
  
An engineer boyfriend can provide you with a secure lifestyle. At 27 years old, an engineer probably has a respectable, stable job that gives him a high income to own a car, invest, have a comfortable life, and get married and buy a house too.
  
Law graduates are still working as a lowly apprentice in law firm.
Most management graduates have just failed on their first business plan.
The arts graduate is still looking for a job. 
And the medical school graduate is still living in a hospital.

Advantage 2: Unmatchable industriousness
  
An engineer boyfriend will dedicate an unimaginable amount of his time and effort to understand you. Engineers strain really really hard to understand their work. You can believe that they will try really really hard to understand women too, just like how they understand their work, once they believe that you are the one. So even if they don't understand you initially, they will keep on trying. Even if they still do not understand, they will figure out the correct method to keep you happy (e.g. buy diamond ring = 1 week's worth of happiness.) And once they find out the secret formula, they will just keep on repeating it so that the desired results appear.
  
Unlike the Lawyer who will argue with you. 
The Management graduate who will try to control your spending, The Arts graduate who will 'change major'.
And the medical school graduate who will operate on you.

And you know what, it's really so easy to make engineer s believe that You are the 'one'. Say that you like one of their project and they will be hooked to you forever.

Advantage 3: An engineer boyfriend will never betray your trust.

Let me first tell you what is wrong with the rest of the others : 
The lawyers will lie about everything.
Management graduates will cheat your money.
The arts graduate will flirt, and you probably just look like another cadaver to the medical school graduate.

Your engineer boyfriend is either too busy to have an affair, and even if he does, he is too dumb to lie to you about that. Hence, an engineer is the most secure boyfriend that you will ever find - rich enough, will keep on trying to understand and please you, has no time for affairs, and too dumb to lie to you. plus they r cooler than the others ?


my ayah is an engineer, so my ibu had made  the right choice.. hahahhaa..

Thursday, November 11, 2010

My new Routine

 haish!.. cm lme sgt pulak kn nk tgg my 1st paper!.. so selama 2 mgg tanpa kelas nie.. rutin harian mamal telah berubah!.. hmmm..kadang2 bosan gakla.. tp nk buat cmne!.. saba jela.. so inilah rutin terbaru mamal :


 mamal bgn setelah matahari tersenyum menyinari bumi.. korunk pahm2 jela ek.. kul bpe mamal bgn!..

bgn2 je trus kemas tmpt tdo!.. mmg magicla.. sbb kalo kat umah mamal mmg sgt amat mls nk kemas tempt tdo!.. seyes malas.. tp xtawla ble kat cnie.. bgn2 je mesty trus lipat selimut n trus kemas2 katil seperti dlm gmbr!..

then mamal akan trus mandi

selepas mandi mamal akan breakfast.. walaupun waktunye xbrapa nk bekfast kte assume jela ek.. org kate kalo x bekfast nnt naik berat bdn.. so nila bekfast mamal.. hmmm.. & ini jugakla lunch mamal.. so dis is my brunch!.. simple tp sgt mengenygkan!

lepas dh wangi2+perut pn dh knyg!.. ape lg... masa tuk studyla.. blaja..blaja..blaja!.. xtaw npe gmbr nie die nk tegak gak!.. dh byk kali telah ku ubah.. tp still cm nie gak!.. xpela ek.. 

ble azan asar je bkumandang.. trus stop study.. yela org kate xelok study tyme azar kn.. so tyme asar niela tyme tuk mamal relax2.. biasenye mamal akan menonton movie.. berFB atau mengUpdate blog.. xpn bce blog org..

                           
then skali lg mamal mandi!... yela kte kene mandi sekurang2nya 2 kali shari!.. brla bdn sentiasa segar!.. & siap2 pulak tuk pegi dinner!

                                 
dinner pulak biasenye kami 3serangkai n now +win & ila.. biasenye kami akan mkn di Nazri.. hmmm.. walaupun lme berabad nk tgg mknan die sampai.. tp kami nk juga mkn kat Nazri!.. aku pn xphm!.. hmmmm

 lepas mkn.. terus smbung blaja.. & biasela ble dh mlm2 nie.. blaja atas katil lgi selesa.. hihii.. sambil2 study bermuka buku jugak!.. study~study~study sampai terSTUDO

& akhirnya inilah yg akan berlaku pd mamal!.. tdo!!!!~

Wednesday, November 10, 2010

Adakah anda begini?

hahaha.. td berFB tbe2 terjumpe bende nie.. menarik+kelakar.. ia berbunyi begini :

Saya percaya semua orang mest ada crush kt sesorng kn??..bila kite mnat kat org tu..................

1)  kte asyk brharap dia mncul dpan kite..kite dok bce jampi serapah mntak2 kita dapat jmpe dia.


2) Pstu kalo dia lalu sbelah kte, kite mula pura2 xnmpak tapi dalam hati haish…cepat la tegur.. aku dah jln punya slow ni.. haha.. aku tau korg mmg cmni sbb ak la slh sorg tu.
  
3) bile dia tegur kite, dpan dia mke maintain je.. tnye dia cm kwan bese je.. pas dia pergi je.. perrrh.. kalo ad krusi dpan korg, cnfirm patah sbb korg sepak.. punye la happy pdahal dia just tnye ‘watpe tu’…


4) tapi bile dia xtego kte, mula la.. masuk blik mke cam mati laki.. mula pkir ‘nape dia xtego ak td.. nk kata xnmpak,dh lalu sbelah.. ke dia tau ak ske dia, dia xnak lyan ak..ke dia…..or dia…..’.mule la korg pkir ap sebab dia xtgor korg~


5)lagi 1, kalo korg ske kat dia, mle la kwan2 korg jd mngsa.. lg2 yg mne rapt ngn korg.. tiap2 hari nak cte..brdarah telinga kwan2 korang tu.. roommate lagi r..cm orang gila kite brcerita tp kwan2 kite baik.. walaupun dah tau jlan cte tu, diorg tetap dengar..


6)bila waktu cuti sem, lagi r.. dah r xleh tgk mke dia.. seb baik ad fb(connecting people).. haha.. tp ble dia on9,xtau nk tgo pe.. so, korg tgk jela.. ble skali dua nak tego hai boleh tahan lg.. tp kalo tiap2 ari nak tego dulu,kite pun rse segan.. so trpksa la tahan hati..


7) apa status dia kat fb, smua nk like.. bile status dia sedih, mule kte tnye dia.. tp plg sedih kalo status dia pasal orang lain.. dan psal hati dia kt pmpuan lain.. nk mrah xleh, nk like pon xleh.. tgk je la.. pstu amek bntal.. tutp muke pastu jerit..


8)tp ble dia komen2 dgn kwan2 dia n dia brsungguh kata yg dia still single, mula r.. snyum xnmpk mata.. even kte tau mybe dlm hati ad org.. tp kte ttp wat xtau.. slagi mulut dia xkate sndiri, slagi tu kita ttap anggap dia single..


9)kalo kite nmpak brang2 yg dia ske, kte pun jd ske kat barang tu.. dia ske minum air oren brand X, kite pun ske.. asal g koop je, nk bli air, amek ape yg dia ske.. ble nk ble ice cream pon ingat dia.. tp ble kite nk bli asam ttbe tringat dia bese kate "makan asam xelok.. xyah bli".. trus xjadi nk bli.. mak kte punya la payah pujuk kte jgan mkan asam, dia ckp cmtu je trus dgr...tp ble dpan dia, trus g bli asam.. saje nk attntion dia..


10)last skali r..korg msti brharap 1hari korg leh confess kt dia.. n dtrima.. tp untuk mse skrang korg hnye tgk dia dari jauh je.. 

hmmmm.. adakah korunk sebegini?..

Sekadar gambr hiasan <== tru caption BK(berita kampus!)