Tuesday, August 31, 2010

Nando's --> Step Up --> Merdeka celebration!

nando's jdi pilihan berbuka kami!

yeay ME!

Makananku sampai tak seperti yg ku bygkn!..

saba menanti masuk waktu!

Kami~

dok tgg ila bancuh nescafe!

skrg br taw apa maksud LM
.:: LM=Lower Mezzanine ::.


Step up tyme!

ting dong!(bunyi jam-erkk?..cm tue kot bunyi die)

credit to nina!

wut the hell am i doing?

yeay!..MERDEKA!


Jom blek!

dr gurney kami pn bergerak pulang!.. on our way pulang de kete VIVA putih PHU 7266 telah mengekori kami!.. pastue kak ezza boley pulak berRACING ngan die!.. bygkan dr gurney terus ke bayan mutiara ke QB then ke Pekaka.. gile lar abg tue..dhla xde gigi!.. hahaha.. & itu adalah penutup kepada sambutan kemerdekaan kami!

Sunday, August 29, 2010

My Fruit ♥

Mesty korg tertny2.. gmbr apekah ini?.. ngee!.. inilah MY SAYANG!.. Korg aku windu korg!!!!!!... so let me introduce kat korg 1 persatu Sayang Mamal!

Miera Hassan!
Aku kenal miera since form 1 lagi.. cmne kami bkenalan xyah citela.. sgt klaka owkey!(kisah pet-sis!).. tp moral of the story here : jgn xske2 org. nnt jdk kwn!(convent 1 & convent 2 bgabung=mamal+miera!).. ngee!.. (so peringtan kpd junior SK convent 1 & 2 xyahla gado2 sgt!.. kang masuk high skul kwn jugak!).. org slalu ckp muke kami sme.. de juga yg kate kami kembar.. hmmm.. mungkin sbb kami asyik bsme kot.. bygkn kami kwn since form 1 till now!.. & i hope our friendship will last forever syg!.. Apa yg special ttg kami : kami punyai citarasa yg sama. yes totally da same!..


Zaria!
Aku pn xtaw cmne aku bley rapat amat ngan zaria.. yg pasty kami kenal tyme form 4.. Zaria br masok!.. dlm kelas kami slalu compete tp dgn cara sihat owkey!.. kalo x aku dpt num 1 zaria akan dpt!.. yg pasty akaun kte sme2 A & agama kte sme2 lingkop!.. ngee!.. Zaria nie dh mcm P.A aku dh.. Ibu pulak ckp Zaria nie Boifwen aku!.. ramai jugak yg ckp kami adek beradik ble kteorg kuar bsme!.. apa yg special ttg kami : kteorg slalu pikir bende yg sme!..

Nana & Anna!
Nana : Aku kenal die since form 1 jugak!.. Nana nie cm mak aku n miera la.. die slalu mara kteorg sbb kteorg mls nk study tyme nk exam!.. Nana mmg rajin!.. buku sejarah tue die bkn bce.. tp hafal!.. sbb tue die bakal jdk doktor!..

Anna : Aku kenal die since aku standard 5 lg!.. anna nie lembut lg pemurah orgnye!.. nmpk cm xbyk ckp.. tp ble dh bckp xley stop!.. diela tudung maker kami!..

Ela!
Ela yg kai tudung kaler koko tu k!.. Aku kenal Ela kalo xsilap since darjah 1 kot!.. kan ela?.. plg lme owkey!.. Ela nie cm pceria keadaanla!.. die sentiasa ceria!


& inilah kami!
♥ syg korg windu korg!..

Saturday, August 28, 2010

Checklist for Gurls Only!

Ok!.. post kali agak special!.. sbbnyer Mamal copy & paste bende nie dr blog Pika.. cm menarik pulak.. (aku tiru ko ek pika!.. Tp gmbr & de beberapa pendapat aku sndri!)..


Checklist for Gurls! : Why Is it Necessary :

Ada apa dengan PINK?

Wahai jejaka-jejaka yang saket mata dengan kami yang suka pink, meh Mamal(actually jwpn Pika) tolong jawab persoalan korang...
Pink nie sebenarnya lambang kekuatan kitorang tau,
Macam pink nie semangat kitorg, semangat feminisme...
And, kalau kita nie ditemani dengan warna pink,
Benda tue macam peniup semangat kitorang...
& Mamal pula xphm knp de sesetgh golongan akan mengeluarkan bunyi(eeeuuuwww Pink!!) ble melihat insan comey ini memakai PINK!..
AKU SUKE PINK SO?..any problems?
&& pd Mamal hanya lelaki yg berani shj akan memakai PINK!


Pernah dgr PINK Power?



Handbag triple XL, perlu ke?

Memang perlu, sebab nak masuk selagi ada benda dalam beg tue...
Masuk purse dua tiga bijik (satu untuk coins, satu untuk kad, satu untuk cash),
handphone dua bijik (satu celcm, satu maxis),
nak masuk mini laptop lagi sebab senang nak buat kerja di mana-mana,
nak masuk payung,
panadol, plaster, botol air
gula-gula, minyak angin, tisu
gunting, kunci kereta, pen, note book
and broodge (bagi yang bertudung).
Sebab, kalau perlu pakai benda-benda nie semua, dah tak payah bazir nak beli sebab dah ade dalam beg..


Make-up pun perlu ke?

Kitorang tak de laa bawak satu set beg makeup gedabak dalam beg...
Cuma yang asas-asas je...
Paling penting, compact powder ngan lipgloss... jugak lipice...
Nanti if girlfriend korang muka berminyak, korang jugak yang bising kan?
Kitorang pun taknak muka nampak huduh macam Shrek bila kuar jalan-jalan...
Mana tau bley dapat sugar daddy ke? or tserempak ngan hot guy ke? *wink wink*


Kasut kasut?

Korang pernah dengar kan, dogs are a men's bestfriends...
But for girls, it is shoessss...
Memang perlu laa ade kasut macam-macam jenis.
Satu untuk g kenduri, yang tue perlu yang senang sarung masuk je,
Yang nak pergi kelas, perlu yang comfy,
Yang nak g date, kena yang senang jalan and tak penat,
Nak g dinner kena yang liplapliplap...
So, sebab tue laa perlu berpasang-pasang kasut untuk pelbagai jenis function...

Yang Paling Penting yg nie.....

Alaa jangan kan kata perempuan, lelaki pun excited tengok sign nie...
Betul kan kan kan?

Wednesday, August 25, 2010

Da Final : Cahaya Ramadhan

Muke bdk lmbt!..
.:: masih boley tersyum! ::.

yeay!.. sedondon!..

Dr JUE!

Dr Nik aka Kakak!

Pengarah Projek

Dh mule dh!

Nasyid!

nyanyi lagu negaraku ikot ketinggian!


inilah Geng CAPKELICAP!


program cahaya ramadhan kali ni agak vogue.. tp yg lepas lg meriah kot!.. kali ni cm xde aktiviti sgt(actually xde lgsg!).. ble dh xde aktvt kami ni mula membuat aktvt sndiri!.. nasb korgla!.. kami ape kisah!.. asal kami bahagia!.. sampai kne soundla ngan kak melah!.. duhh!.. bak kate Adi "ukur baju kat bdn sndri la"... yg wajib pn xabes buat nk nasihatkan org buat bende sunat!... Kak Melah mmg spoilkan mood kami mlm td!.... dush2!..

Sunday, August 22, 2010

Tunggu : Menunggu : Penunggu

Berkata tentang menunggu nie.. yes mamal mmg benci kalo terpaksa mnuggu!.. mmg aku TIDAK SABAR.. lg2 kalo terpaksa menunggu manusia2 yg lmbt!(but if tunggu zahid yg keluar dr backstage its ok!..ngee!).. mungkin dr kecik ibu & ayah dh ajar aku tuk jdk punctual.. so ble dh janji dgn org kul 8.. walau apa pn blaku aku akan pastykn kul 8 aku dh siap!.. well, aku xske menunggu so aku xmola org lain rse cmne aku rse seksenye menunggu itu.. but at the end aku yg terpakse menunggu!.. haruskan aku trus jdk penunggu?.. duhhh.. bosan!..

Alamak teremo pulak!.. bosanla dok blik!.. so nk mengisi masa lapang updatela blog!

Saturday, August 21, 2010

Menguris Hati!

mungkin blog juga boleh jdk tempt untk seseorg itu melepaskn rse geram atau seangkatan dgnnye.. so xsalah rsenyer kalo aku pn nk lepaskn rse geram(errkk??..geram ke?..ah ape2la).. the story begin..........

Aku plan ngan beberapa rakanku utk bshopping raye ujung mgg nie.. & kami sume bestuju utk pgi ary sabtu.. namun begitu sesuatu yg xdirncng blaku dimana arip dtg penang utk shopping raye.. so ary jumaat itu(smlm) aku & arip pn pegila shopping.. dsbbkan aku sewa kete.. so aku pn ajkla dorg2 nie skali.. then dorg kate dorg bz.. sbb nk submit brite.. & bcos kte dh janji nk g ary sabtu.. so dorg nk siap2kn brite agar ary sabtu kami boley bshopping.. so aku nie terigtla akan janji2ku bhw aku nk g shopping ngan dorg.. aku pn ckp ok je.. xbaik mungkir janji!(sbb aku sndri benci org yg mungkir janji).. jadi kte buatla apa yg kte plan cume ary jumaat itu aku just teman arip shopping(puny smangat nk shopping ngan dorg nie)..

pada ary sabtu aka today!.. pg2 lg aku dh bgn anta arip kul 8 then blek x tdo nie.. walaupun hakikatnye aku mmg sgt ngantok!.. tp dh janji puny psl.. nk pegi pagi2.. yela plan nye nk g bj & then ke qb pulak.. harusle mengambil masa yg lame kn?.. alek2.. kate2 mereka sgt menguris hatiku!.. trus xsemngt nk shopping!.. baik aku g je smlm!.. & sekrg aku harus buat bende yg plg aku benci dlm dunia iaitu menunggu!.. duhh!!..


buat kwn2ku!.. maaf!.. mungkin post ini bakal mnguris hati kalian!.. tp ini sekadar luahan hatiku!.

Thursday, August 19, 2010

Rindu Kamu!

Biasanya, bagi seorang anak perempuan yang sudah dewasa, yang sedang bekerja diperantauan, yang ikut suaminya merantau di luar kota atau luar negeri,yang sedang bersekolah atau kuliah jauh dari kedua orang tuanya...Akan sering merasa rindu sekali dengan ibunya..Lalu bagaimana dengan AYAH?
Mamal : AYah Slalu ku rinduila!..

Mungkin kerana ibu lebih sering menelefon untuk menanyakan keadaanmu setiap hari, tapi tahukah kamu, jika ternyata ayah-lah yang mengingatkan ibu untuk menelefonmu?
Mamal : Ayah yg slalu kol Mamal.. xpn YM!

Mungkin dulu sewaktu kamu kecil, ibu-lah yang lebih sering mengajakmu bercerita atau berdongeng, tapi tahukah kamu, bahwa sekembalinya ayah dr bekerja dan dengan wajah lelah ayah selalu menanyakan pada ibu tentang khabarmu dan apa yang kau lakukan seharian?
Mamal : Ayah yg slalu ajak Mamal g mnum kopi berdua!..

Pada saat dirimu masih seorang anak perempuan kecil.Ayah biasanya mengajari putri kecilnya naik basikal .Dan setelah ayah mengganggapmu sudah boleh menunggangnya, ayah akan melepaskan roda bantu di basikalmu .Kemudian Ibu bilang : "Jangan dulu ayahnya, jangan ditanggalkan dulu roda bantunya", itu kerana ibu takut puteri manisnya akan terjatuh lalu terluka....

Tapi sedarkah dikau?Bahwa ayah dengan yakin akan membiarkanmu, menatapmu, dan menjagamu mengayuh basikal dengan seksama kerana dia tahu puteri kecilnya PASTI mampu melakukannya.

Pada saat kamu menangis merengek meminta alat permainan yang baru, ibu menatapmu hiba.Tetapi ayah akan mengatakan dengan tegas : "Boleh, kita beli nanti, tapi tidak sekarang" Tahukah kamu, ayah melakukan itu kerana ayah tidak ingin kamu menjadi anak yang manja dengan semua tuntutan yang selalu dapat dipenuhi.
Mamal : Ayah akan tetap blikan mainan, tp nie secret Ibu xtaw!.. ngee!

Saat kamu ditimpa sakit , ayah lah yang terlalu khawatir sampai kekadang sedikit membentak dengan berkata : "Sudah di beritahu! kamu jangan minum air sejuk!".Berbeza dengan ibu yang memperhatikan dan menasihatimu dengan lembut.Ketahuilah, saat itu ayah benar-benar mengkhuatirkan keadaanmu..
Mamal : ayah slalu suapkan ubat!.. pastu ayah akan ckp "jom p SHOPPING!"

Ketika kamu sudah beranjak muda remaja..Kamu mulai menuntut pada ayah untuk mendapat keizinan keluar malam, dan ayah bersikap tegas dan mengatakan: "Tidak boleh!".Tahukah kamu, bahwa ayah melakukan itu untuk menjagamu?Kerana bagi ayah, kamu adalah sesuatu yang sangat - sangat luar biasa berharga..Setelah itu kamu marah pada ayah, dan masuk ke kamar sambil membanting pintu...

Dan yang datang mengetok pintu dan memujukmu agar tidak marah adalah ayah.Tahukah kamu,bahwa saat itu ayah memejamkan matanya dan menahan gejolak dalam batinnya, Bahwa ayah sangat ingin mengikuti keinginanmu, Tapi lagi-lagi dia HARUS menjagamu?

Ketika saat seorang teman lelaki mulai sering menelefonmu, atau bahkan datang ke rumah untuk menemuimu,ayah akan memasang wajah paling cool sedunia.... :') ayah sesekali menguping atau mengintip saat kamu sedang berbuall berdua di ruang tamu..Sedarkah kamu, kalau hati ayah merasa cemburu?

Saat kamu mulai lebih dipercaya, dan ayah melonggarkan sedikit peraturan untuk keluar rumah untukmu, kamu akan memaksa untuk melanggar jam malamnya.Maka yang dilakukan ayah adalah duduk di ruang tamu, dan menunggumu pulang dengan hati yang sangat khuatirdan bimbang.Dan setelah perasaan khuatir itu berlarut - larut.Ketika melihat puteri kecilnya pulang larut malam hati ayah akan mengeras dan memarahimu..Sedarkah kamu, bahwa ini kerana hal yang di sangat ditakuti ayah akan segera datang? "Bahwa puteri kecilnya akan segera pergi meninggalkannya"

Setelah lulus SPM, Ayah akan sedikit memaksamu untuk menjadi seorang Doktor atau Engineer. Ketahuilah, bahwa seluruh paksaan yang dilakukan ayah itu semata - mata hanya karena memikirkan masa depanmu nanti.Tapi ayah tetap tersenyum dan menyokongmu saat pilihanmu tidak sesuai dengan keinginan ayah.

Ketika kamu menjadi gadis dewasa.Dan kamu harus pergi kuliah dikota lain.ayah harus melepaskanmu di bandar.Tahukah kamu bahwa badan ayah terasa kaku untuk memelukmu? Ayah hanya tersenyum sambil memberi nasihat ini - itu, dan menyuruhmu untuk berhati-hati.Padahal ayah ingin sekali menangis seperti ibu dan memelukmu erat-erat.Yang ayah lakukan hanya menghapus sedikit air mata di sudut matanya, dan menepuk pundakmu berkata "Jaga dirimu baik-baik ya sayang".Ayah melakukan itu semua agar kamu KUAT....kuat untuk pergi dan menjadi dewasa.
Mamal : mase 1st tyme Mamal akan tggl di asrama ayah pesan bli tisu byk2.. hmm.. tuk spe ek tisu tue?.. Mamal or Ayah?

Disaat kamu kesempitan wang untuk membiayai perbelanjaan semester dan kehidupanmu, orang pertama yang mengerutkan kening adalah ayah. Ayah pasti berusaha keras mencari jalan agar anaknya boleh merasa sama dengan teman-temannya yang lain.Ketika permintaanmu bukan lagi sekadar meminta alat mainan yang baru, dan ayah tahu ia tidak mampu memberikan apa yang kamu inginkan...
Mamal : 100% agree!

Kata-kata yang keluar dari mulut Ayah adalah : "Tidak.... Tidak boleh!" Padahal dalam batin Ayah, Ia sangat ingin mengatakan "Iya sayang, nanti ayah belikan untukmu".Tahukah kamu bahwa pada saat itu Ayah merasa gagal membuat anaknya tersenyum?

Saatnya kamu berjaya sebagai seorang sarjana. Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan memberi tepuk tangan untukmu.Ayah akan tersenyum dengan bangga dan puas melihat "puteri kecilnya yang tidak manja berhasil tumbuh dewasa, dan telah menjadi seseorang" Sampai saat seorang teman Lelakimu datang ke rumah dan meminta izin pada ayah untuk mengambilmu darinya.Papa akan sangat berhati-hati memberikan izin..Kerana Ayah tahu.....Bahwa lelaki itulah yang akan menggantikan posisinya nanti.

Dan akhirnya....

Saat ayah melihatmu duduk di kerusi pelaminan bersama seseorang Lelaki yang di anggapnya mampu menggantikannya, Ayah pun tersenyum bahagia..Apakah kamu mengetahui, di hari yang bahagia itu ayah pergi kebelakang pentas pelaminan sebentar, dan menangis? Ayah menangis karena ayah sangat berbahagia, kemudian ayah berdoa....Dalam lirih doanya kepada Tuhan, Ayah berkata: "Ya Allah tugasku telah selesai dengan baik....Puteri kecilku yang lucu dan kucintai telah menjadi wanita solehah yang cantik....Bahagiakanlah dia bersama suaminya...rahmatilah kehidupan mereka Ya Allah"

Setelah itu Ayah hanya mampu menunggu kedatanganmu bersama cucu-cucunya yang sesekali datang untuk menjenguk...Dengan rambut yang telah dan semakin memutih....Dan badan serta lengan yang tak lagi kuat untuk menjagamu dari bahaya....Ayah telah menyelesaikan tugasnya....Papa, Ayah, Bapak, atau Abah kita...Adalah sosok yang harus selalu terlihat kuat...Bahkan ketika dia tidak kuat untuk tidak menangis...Dia harus terlihat tegas bahkan saat dia ingin memanjakanmu.Dan dia adalah yang orang pertama yang selalu yakin bahwa "KAMU MAMPU" dalam segala hal.

mamal dpt artikel nie kat fb.. dikala mamal bce artikel nie.. air mateku trus mengalir di PIPI!.. I Miss my AYAH!.. cptla nk blek umah!

Tuesday, August 17, 2010

Self portrait

Ini adalah hasil assgnmnt Grafik yang pertma Mamal.. tajuk die The Angel of LOVE!.. Idea ini tercetus apabila Mamal tigt yg I br je memberi nasihat cinta kat 1 of my fwen!..(mamal mmg dr love dri dlu lg)..

Monday, August 16, 2010

♥ Marhaban di Perda ♥

Pentas apekah ini?.. dh sah2 tulis kat ctue..MARHABAN DI ASTRO!.. kalo ckp je astro mesty korg dh taw kn Mamal dtg sbb spe.. of coursela Zahid!.. huuhu.. & setiap kali mamal dtg ia xpernah mngecewakan lgi!.. yeay!.. i really enjoy my self!..

.:: Pentas Marhaban di Astro 2010 ::.


Aksi mereka di atas pentas! :
Zahid jual air kelapa!


Zahid : eh nanti2 jgn blek dlu!..

Shahir : embun pn xkan mampu.. lalalalalala

Amar : dia dh tolak cinta aku. aku nk terjun bgnan la!

Maulana : berlalu lah sudah ramadhan. sbln bpuasa...............

aishah

Tok wan : tok wan ade 2 org cucu. dia blaja kat LONDON!

Tok ALAM : ape pandang2 aku pang kang!

Zahid yg selalunye gelak tp ary itu die nanges!..
.:: im proud of u zahid! ::.

pas nanges mate makn kecik!

Artis yg hadir!


Dgn Mereka♥ :
dorg kate kami cm adek ngan abg!
.:: extra ♥♥ for u Zahid! ::.

Comey!..
.:: Shahir bsanding ngan adek tue ::.

Thanx Zahid!


If korg nk tgk gmbr mamal ngan artis lain silalah ke : Marhaban@astro