Monday, December 27, 2010

Gelak Tawa Bandung!

Dlm post kali ni mamal nk cite sal peristiwa2 yg blaku di bandung!.. I mean pkara2 yg klaka lah.. hihihi..

Gelak 1 :  Kembar 1

tyme nie kami otw to bandung dr jakarta.. kire br sampai indonla.. kami stop jap kat rest area.. kami membeli brg kat kedai yg dikenali Alfamart.. then cashier nie tegur kami :
cashier : dr Malaysia ya..
Makcik : ya kami dr Malaysia
Cashier : ini kembar ya ( sambil tunjuk kearah kami berdua-me n anis)
dgn pantas aku menyahut
Mamal : ya2.. kami kembar
cashier : ya benaran.. kembar nie..(dgn nada yg sgt excited).. mukanya sama dong.. yg ini kakaknya ya?..(sambil tunjuk kearah anis)
dgn segera aku mjwb
Mamal : ya2.. die kakak..

tuk pengetahuan korg beza umur kami 5 tahun ok!.. cmne bley kembar?.. ngee!

Gelak 2 : Pakguard ske gelak

kat umah fatin nie PakGuard.. so every tyme kteorg nk kuar masuk knela bgtaw die nk g umah mane.. mamal pn xphmla ape penyakit guard nie.. bygkan mule2 die bley ckp cm biase2.. then ble van artis kteorg sampai.. driver kteorg bukak je tgkp dgn tbe2 die trus gelak.. cm kteorg tgh buat kelaka.. padahal driver kteorg xckp ape2pb agy.. && korg bygknla muke guard tue gelak yg beria2 dgn xde gigi nyer.. aduyai..

Gelak 3 : Kembar 2

ni cerita kembar lg.. tp kali nie kat Pasar baru plak.. sedang makcik ku memilih2 beg tuk dibeli.. skali tey(pggln tuk pompuanla) kat kedai tu tny...
tey : yg ini.......
blom pn smpt die abeskn ayat die.. aku pn smbg..
mamal : ya2 kami kembar..
tey : (excited giler nie) benaran kembar?.. waduh2.. udah lame aku peratiin.. sejak dr tdi.. mukanya sama bangat.. 
kami sume trus gelak terkekek2.. lalu tey tu pn smbung lg..
tey : yg ini ibunya ya?..(sambil tujk ke arah nurul which is sme baye ngan aku!)
kami ape agy trusla gelak berdekah2.. xigt dunia..

sebnrnye ramai kot org yg tny kami kembar.. kami nie pn mengiyakn aje.. maap ye org2 bandung!..


Gelak 4 : Makcik ku berDrama

nie blaku kat kedai yg same ngan diatas.. makcik nk bli beg.. sbb beg die dh kne toreh.. so makcik pn tawar2lah.. bg mndptkan harga yg berbaloi2.. 
makcik : okla last2.. kcian kat sye.. dhla beg kne toreh nie.. last ok last.. 320(320ribu rupiah)..
tey : engak bisa kak.. 330 ok.. ok ya 330 sye amilkan yg br nie.. (trus bjln keluar)
makcik : (dgn muke yg seyes giler) xmola2!.. sye nk 320!.. xpe2.. sye xmo.. sye xmo(sambl tarik kerusi & duduk)..

kami yg tgk gelagat makcik trus tgelak.. mane xnye.. muke seyes habes nie.. mulut kate xmo.. tp tarik kerusi n still duduk kat kedai tu.. maknenyer makcik nk ke x?. hahahahha...


Gelak 5 : Driver buat Lawak pulak

kami de masalh nk cam van kami.. tiap kali pas shopping nk nek van.. mulela conpius.. pastu masing2.. yg nila.. bkn2.. yg nie.. so 1 mlm nie.. pas shopping2 kat FO(factory outlet).. kami pn spt biase crik van kami.. then
Makcik : hah!.. niekn van kte..
aku ni pn dgn cnfident bukakla pntu van tu.. skali driver van tu ckp..
driver : salah mobil nie..
aku pn rse cm malu gilerla.. dhla mlm.. xbrapa nmpk.. dgn cnfdent aku tutup blek pntu van tu.. blom smpt aku nk bgtaw kazen2 aky yg lain.. skali dorg dh masok van.. cis pakcik nie tpu aku!.. aku bley plak cye tu.. 

Gelak 6 : kami bising ke?

ketika Nurul sedang mengIron bju die atas(dlm rumahlah).. tbe2 bibik nie tegur nurul
Bibik : teman2nya yg lain mana?.. engak ada ya.. sunyi ngak dgr suara nya tu..
Nurul : ada2 di bilik

bising sgt ke kami?..

Gelak 7 : Pak Boley Boley Boley

Driver kami nie sgt2lah baik.. kemana pn yg kami sruh die bwk jwpn die adalah boley boley boley.. xpena ckp xboley.. walaupun dh lebih masa.. sbb mase keje die 12 jam je.. & cara die ckp bley tu membuatkn kami nk gelak tiap kami dgr.. die ckp cm upin ipin ckp btol3.. oleh dgn itu.. kami pn bgla nama die Pak Boley3!.. huhuhu..

Gelak 8 : Cewek?

ni sal driver kami lg.. tyme tu hujan.. so die pn payungkn kami sorg2 tuk nek kete.. muke die tyme pyungkn kami tu wah3.. excitednyer.. pastue die ckp ngan tuan rumah tu.. ape nth yg dickpnye!.. kami xphm bhs sunda... yg kami phm cewek2!.. ah ngumpatla tu!.. mesty die excitedkn bwk cewek2 pgi jln2.. 

Gelak 9 : Skul student

dlm flight tyme nk pegi tue.. mamal terpisah ngan yg lain2.. so mamal dok sorg2la.. tyme mkn nie.. de 1 kuih yg sgt pelik.. so.....
Mamal : actually wut is dis?
Auntie : dont know.. kuih belanda mayb..
yela kami kn nek KLM royal Dutch..
Mamal : hihihi..
uncle : where r u going to?
mamal : bandung
Auntie : waaaa~ shopping..
Mamal : yup2.. shopping.. actually i hv kazen there
Uncle : waaa.. skula holiday right..
Mamal : (hanya mampu senyum... blur jap)
Uncle : u sekolah di mana?
Mamal : owh.. I study kat USM..
Auntie : (muke tkejut).. owh USM... hihiihii..

uncle tu trus tukar topik ngan aku.. trus cite sal2 bende2 yg lbih matang(yg ilmiah ckitla).. kalo x b4 dis cite sal cuacala.. apa de kat jakartala.. moviela.. lagu la.. 




laki blakang tula Pak Supir aka Pak Boley3!


Thursday, December 23, 2010

Bandung Baby!♥♥♥

Dear Readers,

Seperti yg anda tahu.. bru2 ni sye br je pegi Bandung tuk berHoliday sambil BerShopping.. ok!.. tuk post kali ni mamal nk cite pengalaman mamal di Bandung!.. it really awesome ok!.. seyes!.. xcye pegila cube try test!.. mmg besh ok!..

Day 1 :
hari yg dinanti2 selama ni telah tbe!.. xsaba nk sampai.. flight kteorg jam 17:40 waktu tempatan.. & tibe di jakarta jam 20:30 waktu tempatan.. sampai kami dijemput oleh Pak Supir yg kami juga dikenali sbg Pak Boley3!..hihihi.. perjalanan dr jakarta ke bandung spttnye mengambil masa 1-2 jam je.. namun akibat jem teramat sgt di kota jakarta.. pjalanan kami mngambil masa 5 jam!.. penat wey!.. sampai2 je rumah kazenku(Fatin), mak ai!!.. sejuk sampai mgigil lututku.. seyes sejuk giler wey!.. then2 masing2 dh lapo.. trus p mkn walaupun telah pkul 12mlm waktu temptan(1jam msia).. bermlm dirumah Fatin sgt sejuk ye.. bygkn kami tdo tanpa kipas siap pkai selimut tebal lagi.. tu pn mgigil lgi...



korg!! kteorg mkn kat kedai fav Fatin Liyana!
Makanan pertama kami di Indonesia


Day 2 :
Kami bgn awal sbb perjalanan masih jauh.. hari nie first2 kami pusing2 universitas Padjadjaran.. then trus ke kawah putih.. kwsan tu sgtx100 sejuk wey!.. & cantek jugak.. then OTW blek tu kami singgh ke lokasi penggambaran cite MyHearts.. hihihi.. then trus ke CiWalk tuk Lunch+Dinner kami.. lepas tuk kami ke tempt yg dinanti2 oleh sume iaitu Rumah Mode(sebut btol2 ye!.. M.O.D.E.. bkn mod).. shopping2.. then blek hotel!.. trus pengsan!.. rse cm nk demam pn de gak.. sbb cuaca agak sejuk!.. terima kasih Panadol!..




Kawah Putih!. Lihatlah kabus tu!.. sejuk doh!..
inilah kawah putihnyer!
ni plak lokasi cite My Heart


kat CiWalk nk mkn!
i ♥ Japanese food


Day 3 :
Bgn awal dgn semngat br!.. Shopping!!!!.. 1st kat Pasar Baru then ke Toko Tiga then Lunch kat tempt yg agak special iaitu Restoran Sapu Lidi.. Makan kat tgh sawah pagi.. pastu sambung Shopping kat FO(Factory Outlet) at Jalan Dago..

Restoran Sapu Lidi
ShoppingShoppingShopping!


Day 4 :
Bgn awal jugak.. Shoppng lg di Pasar Baru.. then mkn kat Restoran Kampung Daun.. Special jugak kedai ni.. tp ramai org msia!.. mkn kat dlm hutan & air terjun.. pas mkn rest kat hotel.. then ptg sambung shopping kat FO at Jalan Riau pulak..


Restoran Kampung Daun

Nasi Bebek Garang(Nasi itik bakar)



Day 5 :
Bgn agak lmbt!.. kemas2 brg tuk berangkat pulang!.. sedeyh nk tgglkan Bandung!.. b4 ke Jakarta sggh kat Armanda tuk bli Brownies!.. hen trus ke Jakarta!.. kami sampai di Msia jam 12mlm.. ni sume sbb flight dr Amsterdam delay!.. masuk2 je flight mamal trus tdo tanpa sedarkan diri!.. penat sgt dong!.. tp yg menarik kami jumpe Cowok ganteng di airportnya.. akhirnya jumpe gak org indon yg hensem!..

actually kat blakang tu de cowok ganteng!.. tp die tgh jln xnmpk!..
Percutian kami ditaja oleh AlfaMart!

klik cni tuk lihat gmbr yg lbh byk!

Friday, December 17, 2010

Tips tuk berHoliday!~

Dear readers!,

ok skrg nie mmg mood mamal sudah tiada di MALAYSIA!.. Im going to BANDUNG!!!!!.. oh yeay!.. masa yg dinantikan telah tiba!.. xsaba2.. so utk post kali ni mamal nk bg ckit tip utk travel!. apa yg pntg & yg perlu dibwk!.. 

1) Passport
disbbkan mamal akan ke luar negara.. jg harus & WAJIB bwk passport.. kalo tidak jgn bmimpi tuk sampai ke bandung!.. passport nie bagaikan ic kte if kte di luar negara.. so ic x bwk pn xpe..

2) Pakaian
 pakaian sgt3 penting ok!.. tp oleh kerana tujuan holiday kali ini adalah utk bshopping.. so xbwk byk bju pn xpe.. cukupla sekadar 2 helai.. hihihi..tp kalo korg xbniat tuk shopping or korg g holiday kat pantai knela bwk bju extra!.. bg yg btudung bykla tudung yg bley match ngan sume bju.. jimat beg!.. ha 1 agy.. kalo tempt yg korg akan lawati tu sejuk so siap2la ngan bju sejuk.. kalo pnas plak bwkla bju yg nipis2 je.. 

 3) DUIT
 jgn buat giler ye rakan2!.. p holiday xbwk duit.. kalo kat malaysia xpe.. kalo luar bagaimana?.. nk cucuk pn xley.. jdk bwkla duit secukupnye.. extra pn xpe.. bkn slalukn......

4)Ubat-ubatan
jgn excited sgt nk g holiday tanpa sedar anda memerlukan ubat-ubatan.. bg yg de masalah mabuk laut, darat & udara.. sedia2kanlah 'Travelling pil' ye.. mamal pn xsure kesan pil nie sbb mamal pn xpena try..

5)Camera
camera juga pntg ye.. yela bkn senangkn korg nk g holiday.. bkn hari2kn.. so korg bley snap2 sne sni sbg kenang2an..

6)Keperluan Diri
holiday.. holiday juga.. kecantikan harus dijaga.. so knela juga bwk losyen2, krim muke, veseline pntg ye.. sbb veseline bley dgunekn tuk musim pns n sejuk jugak!..

7)Sunglass
 semasa bcuti kte mestyla juge kne bgayekn.. bkn tyme date je nk bgaye.. so bwkla sunglass korg...

8)Supper extra beg
 pena dgr x beg dlm beg?.. hahaha.. nila die.. kalo korg g holiday bwk kete sndri xpela bpe byk beg pn korg nk hangkot kan.. tp kalo nek flight or other public transprt knelah bijak.. jd sediakan beg extra nie.. pegi lenggang2 kangkung.. blek sarat!.. biasela tu kn..

 9) Calculator?
 hahaha.. cm kelakar gak kn.. ini ikot korgla nk bwk ke x?.. tp kalo korg holiday kat msia je xperlula nk bwk.. hurmmm.. mamal pn tgh pikir perlu ke?.. math dhla xbrapa nk bgs!.. nk kire duit bjuta2!.. nk bwk ke x?... hurmmm... ske aty korgla..

Monday, December 13, 2010

Melanun


dis is confusing me..  xpena taw pn sal bende nie..




my score!.. terer jugak ek..

Saturday, December 11, 2010

Shaz's Wedding=REUNION!

Amirah Hassan > Mamal Rahman : Kamu pegi shaz kawen x nanti?

ok!.. membace shj wallpost ni..bagai nk pengsan!.. OMG3!.. SHAZ NK KAWEN!.. mmg nk pengsan.. xde ribut!  xde hujan tbe2 nk kawen!.. mmg nk pengsan!.. && sbb yg nk kawen tu SHAZ!.. mmg nk pengsan!.. so kami lyke so excited nk g tgk shaz kawen.. & pastynyer dimajlis pkahwinan die nnt ia bagaikan Covent reunion!.. oh yeah!.. mmg pn!..

xsangka jumpe teha!.. windu kamu(walaupun ko hanya rindu kat kek coklat aku!)

inilah SHAZ!

soryla Shaz kami dh rasmikan pelamin ko dlu..





ok xpuas mkn kat rumah Shaz, kami smbg anyam ketupat kat Secret Resepi!..

Tuesday, December 7, 2010

Perbezaan Adam & Hawa

Nama
♥ Jika Amina, Laila Dan Sarah keluar makan, mereka akan tetap memanggil Amina, Laila dan Sarah di antara sesama sendiri.
♥ Jika Adi, Zahid dan Iqram keluar makan, mereka akan memanggil boroi, raksasa, hitam dan panau diantara sesama sendiri

Makan Di Luar
♥ Apabila dapat bil, Amina, Laila dan Sarah akan mengeluarkan duit cukup2 dengan jumlah bil.
♥ Apabila dapat bil Adi, Zahid dan Iqram akan mengeluarkan RM10 seorang walaupun jumlahnya RM40.25. Tiada di antara mereka yang akan mengeluarkan jumlah sen tersebut.

Duit
♥ Lelaki akan bayar berapa sekalipun duit jika sesuatu barangan itu menjadi idaman hatinya. Walaupun mahal, mereka pentingkan kualiti lebih daripada harga.
♥ Wanita juga sanggup keluarkan duit dengan banyak apabila berbelanja. Namun, mereka akan bayar lebih dan ia bukan pada barang yang diinginkan pun. Hal ini hanya akan terjadi apabila tiba waktu jualan murah.

Bilik Air
♥ Lelaki hanya mempunyai 5 barang sje di dalam bilik air mereka iaitu berus gigi, pencukur, krim pencukur, sabun buku dan tuala mandi
♥ Wanita pula secara purata mempunyai hampir 328 brg di dalam bilik air mereka. Secara puratanya juga, lelaki hampir tidak mengetahui apakah barang tersebut dan tujuannya.

Pertengkaran
♥ Wanita sering ada shj kata2 akhir selepas sesuatu pertengkaran berlaku. Ala2 kesimpulan kpd pertengkaran tula.
♥ Lelaki pula, sering menambah pd kata-kata akhir wanita itu dan apa yang tidak disangka, ia akan menjadi permulaan kpd pertengkaran yang baru.

Kucing
♥ Wanita cukup suka dan sayangkan haiwan kesygan Rasulullah ini.
♥ Lelaki?. mereka akan cakap mereka sygkan kucing dan jika wanita tidak memandang, lelaki akan menyepak kucing itu.

Masa Hadapan
♥ Seorg wanita amat risaukan masa depannya sehinggalah mereka dapat seorang suami.
♥ Seorg lelaki tidak pernah merisaukan masa depannya sehinggakan mereka mendapat seorg isteri.

Kejayaan
♥ Seorg lelaki yang berjaya dapat membuat duit dengan jayanya utk dibelanjakan oleh isterinya
♥ Seorg wanita dikatakan berjaya apabila mendapat lelaki seperti diatas!

Perkahwinan
♥ Seorg wanita berkahwin dgn lelaki dan mengharap lelaki itu boleh berubah, tetapi malangnya si dia tidak akan berubah.
♥ Seorg lelaki berkahwin dgn wanita dan mengharapkan wanita itu tidak berubah, tetapi malangnya si dia berubah.

Bergaya
♥ Seorg wanita akan bergaya apabila mereka keluar shopping, membuang sampah di luar, menyiram bunga dihalaman, mengambil surat di peti surat serta ketika menonton tv.
♥ Seorg lelaki hanya akan bergaya ketika di majlis perkahwinannya dan juga ketika majlis pengkebumian!

Sifat Semulajadi
♥ Seorg lelaki apabila bgn pg, rupa mereka semua sama spt waktu ptg dan juga waktu sblm tdo. Gaya mereka mmg tdk terurus dan begitu jugalah sekiranya setelah mereka berkahwin.
♥ Seorg wanita pula, cantik rupanya apabila keluar di waktu pagi, ptg dan malam. Apabila mereka bgn dr tdo?............



Sumber dari REMAJA

Sunday, December 5, 2010

Ladies nyte~


dh siap!.. tgh tgg Zara dtg amek..
yeay!.. dh sampai.. GreenBox~
tyme mkn : Mkn : MKn : MKN!!!







yesterday burfday kakak Zaria.. so last nyte kami pn g la celebrate kat Greenbox.. tema die ladies nyte.. tu yg sume ladies je tu.. huhuhu..